Doula


Instagram @sjalensdoula

Doula

Ordet doula kommer från grekiskan och betyder  ”kvinna som ger omvårdnad”. Kvinnor med erfarenhet av barnafödande hjälper födande kvinnor genom stöttning och medhjälp.

Från en urgammal företeelse var det en självklart att andra kvinnor, förutom barnmorskan, skulle samlas runt den födande kvinnan. För att dela med sig av sin kunskap/erfarenheter, sin styrka, sitt lugn och sina praktiska kunskaper. Att föda med stötning av en doula är ett sätt att återknyta till den urgamla kvinnotraditionen.

Jag finns där för er med stöttning ödmjukhet servar, ger massage, informerar, påminner och avlasta. Allt för att eran förlossnings upplevelse blir så positiv som möjligt.

Din partner känner dig allra bäst och jag kan aldrig ta över hans/hennes roll.
Jag kan komma med råd om hur han/hon kan ge stöd, bekräfta och coach honom/henne, stärka hans/hennes självförtroende och uppmuntra honom/henne till att ha en aktiv roll under födseln av ert barn. under min närvaro kan han/hon, utan få dåligt samvete t.ex äta mat eller sova en stund för att få ny energi och åter kunna vara ett positivt stöd för dig. Du behöver aldrig bli lämnad ensam.
Det är guld värt med två extra ögon och händer att hålla, om det skulle bli en stressig situation inne på förlossningen och personalen har mycket att stå i. Även om de vill så är det omöjligt för barnmorskan och undersköterskan att vara ett fullgott kontinuerligt stöd.

Jobbar på förlossningen som undersköterska till vardags, så jag har stor kompetens och kunskap även när det kommer till det kliniska.

 • En doula har inget medicinskt ansvar, ger inga medicinska råd och hennes roll är tydligt avgränsad i förhållande till personalen på förlossningsavdelningen.
 • Tar även uppdrag som Akutdoula. Det innebär att jag tar uppdrag utan jourtid i mån av tid. Du/ni ringer när förlossningsarbetet startar och kollar om jag är ledig att ta uppdraget. I och med att ni aldrig kan vara helt säkra på att jag kan assistera, samt den uteblivna jourtiden på fyra veckor för min del. Halveras priset vilket kan vara ett alternativ för er som känner att ni nog skulle vilja ha det där extra stödet under förlossningen men samtidigt tycker att det blir för mycket pengar. Väl på förlossningen jobbar jag som på vilken annan förlossning som helst. Samma gäller om ni enbart vill anlita mig som fotograf. 
 • Erbjuder även Wombhealing som är ett starkt redskap, som jag erbjuder Gratis första behandling och 50% rabatt om man önskar fler. Mjuk men ändå kraftfull healing för en gravid kvinna.

Kontakta mig för mer info om hur ett doula uppdrag är upplagt.

Priser finner ni vid Prislista.

Ingår:

 •  "Lära känna träff" 30 min (Gratis)
 • Församtal.
 • En träffar för coachning och tips för stöttning. (frivilligt)
 • En Wombhealing behandling. (50% rabatt om man önskar fler)
 • Jourtid 24/7, fyra veckor runt bf.
 • Stöd under hela förlossningen, inklusive 1-2 timmar efter.
 • Förlossningsfoto när utrymme ges.
 •  Eftersamtal.


Postpartumdoula (Doula efter förlossningen)

Som postpartumdoula (pp doula) hjälper och stöttar jag er EFTER förlossningen. Svar på sina frågor om spädbarnsskötsel och spädbarnsbeteende, amningshjälp/flaskmatning t.ex hur man badar bebisen, byta blöja, får bebisen att somna, använder bärsjal och hur ni knyter an till bebisen. Hjälper er även att bearbeta förlossningen och hantera och stötta vid "tre-dagars-gråten",baby blues och jobbiga känslor.

Kan också hjälpa med praktiska saker i hemmet som att ta hand om syskon eller bebisen så ni får sova/pausa, handla, laga mat, städa osv. Men vill förtydliga att jag inte är någon hembiträde.

Jag kan även stanna om natten hos er för att tar hand om bebisen så föräldrarna kan sova, förutom mattillfällen. Man kan anlita mig som pp doula vid enstaka tillfällen, men det är vanligast att komma 1-3 gånger i veckan under 2-4 veckors tid.

Föräldrar som har en pp doula upplever att de får lättare att hantera den nya situationen, känner sig säkrare på att ta hand om sin bebisen och att  olika problem löser sig snabbare och lättare. 

Men framförallt är pp doula en trygghet - att man känner att man inte behöver hantera allt det nya själv, att man kan mig ringa dygnet runt och känna sig trygg med att jag kommer och hjälper/stöttar.

Man kan ha en postpartumdoula även om man inte har haft en doula vid förlossningen.

Ingår:

 • "Lära känna träff" 30 min (Gratis)
 • 8 st besök ca 3,5 h disponerat under 2-10 veckor beroende på den nya familjens behov. 

Går även att boka enstaka tillfällen kolla Prislista för info.


Förlossningsfotograf

Som förlossningsfotograf finns jag där för att föreviga era minnen och ert barns födelsedag!

Istället för att din partner ska ha ansvaret och kan han/hon fokusera på er och uppleva födseln tillsammans med dig fullt ut. Ett stort plus är att ni båda är med på bilderna. Det är något jag saknar då min man skulle agera fotograf men vi hade fullt upp då jag ville ha han nära mig. En förlossning är så stort och det vill man föreviga tillsammans.

En storfördel är att hela historian kommer med, fån början till slut. Allt ifrån det lugnt vankande på rummet, en värmande kram under en värk,första skriket, alla känslor och blickar som ni delar. Till att en ny familj skapas. Min favorit är partnerns ansiktsuttryck då bebisen kommer ut och din längtan efter att äntligen få träffa eran bebis.

Samt att minnen på gott och ont bleknar av alla hormoner som rusar i kroppen, sömnbrist, smärta och spänning. Inte undra på att man fort glömmer den starka smärta efter en förlossningen. Det är vanligt med minnesluckor som då kan vara skönt med bilder att bli påmind och det kan vara till hjälp för bearbetning om det skulle behövas.

När jag inte fotograferar så kan jag även stötta upp som doula om ni önskar.

Ingår:

 •  "Lära känna träff" 30 min (Gratis)
 • Församtal.
 • Jour 24/7, fyra veckor runt bf.
 • Fotografering av hela förlossningen, inklusive 1-2 timmar efter.
 • Doulastöd när utrymme ges.
 • 100+ högupplösta och redigerade bilder på usb.